MD-01 BARCELONA, 27-9-03.- Fotografía De Archivo (3-10-00) Del Filólogo Y Académico De La Lengua Martín De Riquer, Que Acaba De Publicar Una Reedición De Su Estudio Sobre La "Chanson De Roland", Y Ha Dicho En Una Entrevista Con EFE Que Obras Como Este Poema épico "sirvieron En La Edad Media Para Saciar La Curiosidad Por La Información Del Mismo Modo Que Sucede Hoy, Pero Con Unos Medios Diferentes". EFE/LLUIS GENE

UN RECORD PEL GRAN MESTRE, MARTÍ DE RIQUER

El passat dia 17 de setembre es van complir tres anys de la mort del gran filòleg, humanista i estudiós de la literatura medieval europea, Martí de Riquer. Sens dubte es consolidà com un dels grans especialistes de les obres més representatives de la literatura romànica europea.

La seva llarga i completa bibliografia passa per diferents àmbits, autors i gèneres de la literatura medieval. En destaquen sobretot els estudis relacionats amb la poesia trobadoresca occitana, les traduccions de les obres de tot el cicle artúric, les obres crítiques de les cròniques dels reis de Corona d’Aragó, Bernat Metge o Tirant lo Blanc i les novel·les de cavalleries. Però si en un autor es va centrar fou en Miguel de Cervantes i concretament amb la seva obra més representativa, el Quixot. Hi dedicà uns quants llibres i articles centrats en la figura d’aquest il·lustre escriptor i la seva principal obra, erigint-se com un dels seus màxims coneixedors.

Aquesta amplitud de saviesa i anàlisi dels diferents autors de l’edat mitjana li va proporcionar la mirada més afinada i atent del panorama historiogràfic europeu. Va donar classes a la Universitat de Barcelona i fou el mestre de destacats filòlegs i historiadors de la literatura com Lola Badia o Stefano Cingolani, entre molts altres. A més fou un habitual en impartir seminaris i conferències en els centres i universitats més prestigioses a nivell internacional. El seu reconeixement avui dia encara és valorat i continua essent el punt de referència en els estudis de la literatura medieval.

En definitiva un petit i humil homenatge i record a un gran mestre de mestres, un autèntic savi del món medieval. Un període injustament titllat de fosc i tenebrós; Martí de Riquer, amb la seva passió s’encarregà de posar-hi la llum que es mereix.