Europe Mediterranean Catalan Atlas

EL TURISME AL LLARG DE LA HISTÒRIA (2): ELS PELEGRINS, ELS PRIMERS TURISTES DE L’EDAT MITJANA

Amb la caiguda de l’Imperi Romà al segle V dC, es posa punt final a Antiguitat i marca l’inici de l’Edat Mitjana (476 – 1492). D’aquesta manera, Europa es veié submergida en un període de guerres entre els diferents pobles germànics que posaren fi a l’Imperi i que donaria lloc a l’aparició dels regnes germànics meridionals, els quals acabarien esdevenint amb el transcurs dels segles en els grans estats medievals. En l’àmbit social i polític, es caracteritzà per la progressiva implantació del feudalisme.

En aquest nou període històric, gran part del sistema de comunicacions i transport romà desaparegué. Llavors la majoria de viatges d’aleshores eren d’índole religiosa, ja que s’emprengueren molts viatges i pelegrinatges als llocs sagrats cristians (Santiago de Compostel·la, Roma, Jerusalem-Terra Santa) i musulmans (Jerusalem, Medina, La Meca).

A més, entre els segles XI i XIII tingueren lloc les Croades, en un intent d’alliberar Terra Santa de mans dels musulmans, que tot i ser conflictes bèl·lics i geopolítics, suposaren un contacte primordial entre Orient i Occident. Alhora, els viatges comercials pel continent europeu i pel mar Mediterrani contribuïren a l’establiment d’importants rutes comercials, essent Marco Polo, sens dubte, el viatger i comerciant més famós de l’època, en aconseguir arribar fins a la Xina a través de la ruta de la Seda, tal com ens relata el seu periple “La descripció del món” (conegut popularment com “Els viatges de Marco Polo“).

 

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *