Molló Retirada

Senyalització del camí de la retirada de Molló

Ara fa 77 anys, l’1 d’abril de 1939, finalitzava la Guerra Civil Espanyola, el llarg conflicte bèl·lic que havia assolat l’estat espanyol entre 1936 i 1939.

Relacionat amb aquest fet, el passat mes de febrer a Can Trona, el Centre de Cultura i Natura de la Vall d’en Bas, va tenir lloc un cicle de conferències sobre la retirada i l’exili republicà titulat “La retirada, 79 anys d’exili republicà”, finalitzant el 3 de març amb una visita guiada al Coll Pregon. La visita començà a Espinavell, on en aquest poble fou l’últim pas utilitzat pels republicans per travessar la frontera francesa a través del Coll Pregon.

D’aquesta manera, Molló i el Coll d’Ares també es convertiren en un dels punts claus de la retirada republicana cap a França, ja que es calcula que entre 85.000 i 95.000 persones van travessar aquests cims entre el gener i el març de 1939. Per aquest motiu, el 2015 Culturània s’encarregà del projecte de senyalització d’aquest espai segons el manual d’estil de la llei del Memorial Democràtic, amb la instal·lació d’una cartellera explicativa sobre la retirada republicana a través de Molló rumb a França creuant el Coll d’Ares, un tòtem amb dades sobre la gent de Molló que moriren durant la guerra i la postguerra o de persones foranes que hi moriren durant la retirada, així com set banderoles instal·lades al llarg del recorregut amb cites testimonials.

Tanmateix, entre 2011 i 2013 també ens vam encarregar de la senyalització dels Espais de Memòria Històrica d’Olot de la vila olotina a través d’una sèrie de dotze senyals, entre els quals hi destaquen els sis panells ubicats en el cementiri de la ciutat i el tòtem de la Creu del Triai.

 


  Inauguració del cicle de conferències a Can Trona.

 

                                             
Mostres de la senyalització del camí de la retirada realitzada per Culturània.

 

 

 

 

 

Mostres de la senyalització del camí de la retirada realitzada per Culturània.