Raims

Les primeres campanades i els seus 12 grans de raïm

La majoria d’estudis coincideixen en afirmar que la tradició d’engolir els 12 grans de raïm durant les campanades de Cap d’Any començaria el 1909, any d’una prodigiosa collita al sud del País Valencià. Per tal de donar sortida a l’enorme excedent, els viticultors van idear aquesta pràctica que nosaltres, els coetanis del segle XXI, ben normalitzada tenim. Des del primer moment, el mercat va rebre tan bé aquest enginy que, progressivament, es va anar assentant al llarg de l’Estat espanyol fins a arribar a estendre’s per països d’Amèrica Llatina, com ara a Argentina, Xile i Mèxic.

Certament, cal reconèixer que aquesta tradició va acompanyada d’una superstició associada al fet de menjar raïm fora de l’època de la verema: la bonança i prosperitat econòmica que comporta. La bona sort que guiarà el nou any.

Des de Culturània aprofitem l’avinentesa per desitjar-vos que la dolçor del fruit s’allargui durant tot el 2019.

Molt bon any a tothom!